Gedifferentieerd diergezondheidsbeleid (BO-22.02-001-006)

Project: LVVN project

Project Details

Description

Doelstelling

Dit is een meerjarig onderzoeksprogramma (doorlopend tot en met 2013) gericht op de ontwikkeling van een instrumentarium voor een gedifferentieerd diergezondheidsbeleid: methoden voor de aanpak van relevante gedifferentieerde risicobeoordelingen.

 

De opdrachtgever, het ministerie van EL&I, streeft ernaar om maatwerk en differentiatie te ontwikkelen in het diergezondheidsbeleid, voor de verschillende categorieën dieren en houderijsystemen. Hierbij moet worden gedacht aan zowel beleid in vredestijd (preventie: hygiëne, surveillance), in de hoog-risicoperiode (vroege detectie), als bij uitbraken (controle, eradicatie). Daarbij moeten de mogelijkheden voor een gedifferentieerde aanpak voor een belangrijk deel gebaseerd zijn op (gedifferentieerde) risicobeoordelingen.

Bij de opdrachtgever is behoefte aan wetenschappelijke uitwerking en risico-evaluatie van de (veterinair-) epidemiologische en (sociaal-) economische aspecten van mogelijke richtingen van differentiatie in het diergezondheidsbeleid.

 

Werkwijze

De methoden worden ontwikkeld met behulp van drie of vier case studies, waarin specifieke risicobeoordelingen worden verricht. De eerste twee case studies zijn in 2012 afgerond:

  1. Verzamelregelgeving en weideschapen - Analyse van de toename van risico’s op verspreiding van mond-en-klauwzeer (MKZ) als transport van schapen van verzamelcentra naar weidebedrijven wordt toegestaan.
  2. Preventieve ruiming c.q. noodvaccinatie van niet-commercieel gehouden dieren - Analyse van verspreidingsrisico’s voor MKZ bij differentiatie in bestrijdingsmaatregelen m.b.t. niet-commerciële houderij versus commerciële houderij.

In 2013 wordt een afsluitende workshop "risico-analyse voor diergezondheidsbeleid' georganiseerd.

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1331/12/13

LVVN programmes

  • Beleidsondersteunend onderzoek (BO)

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.