Extractieloze protocollen (KB-33-007-004)

Project: LNV project

Project Details

Description

Het verkrijgen van voldoende DNA en/of RNA van goede kwaliteit uit een monster is de eerste, cruciale stap in veel diagnostische tests. Een verscheidenheid aan extractieprotocollen en kits van verschillende leveranciers bestaan voor verschillende soorten monsters, maar vaak zijn deze relatief duur, kosten veel tijd voor de uitvoering en kunnen toxische stoffen bevatten. Het deel van onze ultra-simpele methode is om een robuuste methode te ontwikkelen die snel en goedkoop is en toch in staat is om DNA en RNA te halen uit verschillende matrices van voldoende kwaliteit voor veel gebruikte detectiemethoden.

De gebruikte basismethode is ontwikkeld in een strategisch project van de Business unit Biointeracties en Plant-gezondheid en wordt in dit kennis basisch project verder getest, aangepast en uitgebreid voor gebruik in andere monsters van belang binnen WUR. In overleg met de verschillende instituten binnen WUR worden de te testen doelorganismen en matrices vastgesteld. De nieuwe methode wordt dan naast huidig gebruikte methoden toegepast en kwaliteit van geïsoleerde nucleïnezuren wordt getest met standaard gebruikte detectietechnieken.

Doel van de experimenten is het uittesten van de methode op nieuwe, algemeen als lastig ervaren matrices en kwaliteitstesten op geïsoleerde DNA/RNAmonsters voor gebruik niet alleen op PCR-gebaseerde detectiemethoden zoals in eerdere tests, maar ook op isothermale detectiemethodes.

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1831/12/18