EU-2016-01 EDEN-ISS (BO-52-001-003, BO-25.11-001-030)

Project: EZproject

Project Details

Description

EDEN ISS heeft tot doel planttechnologieën en operationele procedures voor veilige voedselproductie aan boord van het internationale ruimtestation en voor toekomstige menselijke verkenningsmissies voor de ruimte aan te passen, te integreren en te demonstreren.

Een eenjarige demonstratiecampagne op het Neumayer III Antarctica-station zal uitgebreide test- en validatiemogelijkheden bieden om het technologische paraatheidsniveau van belangrijke subsystemen te verhogen tot 6. Het interdisciplinaire karakter van EDEN ISS combineert onderzoek in ruimtetechniek, tuinbouw, voedselwetenschap en microbiologie. Toonaangevende ruimtevaartindustrieën (Thales Alenia Space Italia, Airbus Defence and Space, Telespazio), onderzoeksorganisaties (DLR, CNR, AWI), MKB (Liquifer, Heliospectra, EnginSoft, Aero Sekur) en academische wereld (Wageningen UR, University of Guelph, Limerick Institute of Technology) uit zes Europese landen (Duitsland, Ierland, Italië, Zweden, Oostenrijk, Nederland) en Canada bundelen hun krachten in een uniek consortium om het pad te effenen voor verder innovatief onderzoek en ontwikkeling in menselijke ruimtevluchten en terrestrische toepassingen.
Een fabrieksproductiesysteem voor ruimteverkenning van TRL 6 zal worden getest en verfijnd. De grondstoffenbehoefte voor de productie van planten en het effect op het welzijn van astronauten zal worden gekwantificeerd. Verdere ontwikkeling van deze technologieën en operationele procedures, waaronder voedselkwaliteits- en veiligheidsmetingen, zal ook bijdragen aan de Europese belangstelling voor grondstofefficiënte teelt, energiebesparing, bestrijding van de klimaatverandering en veiligstellen van de levering van gezond en veilig voedsel.

 

Ter voorbereiding op de missie van Antarctica is in 2017 een teeltplan opgesteld dat de productie per eenheid (schaarse) ruimte maximaliseert. We hebben berekend dat de productie van de "Future Exploration Greenhouse" elk lid van de bemanning van negen, dat 10 maanden op Antartica geïsoleerd zal leven, moet voorzien met 1 kg versgewicht per week.
Daarnaast is een geautomatiseerd systeem ontwikkeld voor assistentie op afstand. Onderdelen van het systeem zijn: geautomatiseerde acquisitie van dagelijkse beelden van alle productietrays; voorspelling van oogsttijd en opbrengst en tijdige detectie van anomalieën.

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1631/12/19