EpiZooTools (WOT-01-003-076)

Project: EZproject

Project Details

Description

Een succesvolle bestrijding staat of valt met vroegtijdige detectie en eliminatie van infectiebronnen en het beperken van verspreiding van infectie naar vatbare dieren in de populatie.

Epidemiologische modellen spelen steeds vaker een belangrijke rol voor beslissingsondersteuning tijdens een uitbraak, in Nederland en ook in andere Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk en België. Met name in het begin van de epidemie, met weinig en onvolledige gegevens, is er grote onzekerheid over de ernst van het probleem. Ondanks de onzekerheid, en op basis van schaarse gegevens, moeten er toch beslissingen worden genomen om de epidemie te bestrijden.

Belangrijke beleidsvragen van de bestrijdingsorganisatie en het ministerie tijdens een epidemie met een zoönotisch karakter zijn:

1.          Hoe lang is de infectie in het land/op de eerste besmette bedrijven aanwezig?

2.          Is er een prioriteit aan te geven in te screenen bedrijven rond een uitbraak (en eventueel ook voor te vaccineren of preventief te ruimen bedrijven)?

3.          Wordt dit een grote of kleine epidemie? Hoe lang gaat de epidemie duren?

4.          Zijn de toegepaste controle maatregelen effectief  (R < 1)?

5.          Wat zijn de risicos voor de volksgezondheid, afhankelijk van de gebieden waar bedrijven geïnfecteerd raken?

Het doel van dit project is de ontwikkeling van state-of-the-art EpiZooTools (berekeningstools) ter ondersteuning van beleidsmakers en bestrijdingsorganisatie tijdens een zoonotische dierziekte-epidemie. Twee casussen zullen worden gebruikt om deze EpiZooTools vorm te geven en te valideren: Q-koorts en AI.

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1731/12/19