Duurzame marine productie (KB-12-002.04-006, KB-04-010-011)

Project: LNV project

Project Details

Description

Het onderzoek Duurzame Mariene Productie( DMP) heeft zich gericht op een breed werkveld. Mariene productie omvat onder andere “nieuwe” ontwikkelingen van aquacultuur op de Noordzee, nieuwe producten uit de visserijketen (discard gericht), mariene productie en als spin off zoetwaterproductie aan land. Er is specifiek aandacht gegeven aan deze kennisdomeinen. Hiermee wordt voor dierlijke aquatische productie ondersteuning gegeven aan mogelijke perspectieven voor de Nederlandse en internationale kennisontwikkeling.

De theoretische en praktische kennis uit verschillende onderzoeken (EU, KB en derden) rond zeewier-, mossel- en viskweek en geïntegreerde kweekvormen op de Noordzee in combinatie met overige gebruiksfuncties is benaderd vanuit wetenschappelijk perspectief. Hierdoor is het fundament gelegd om de Nederlandse kennispositie hierin beter te borgen via een wetenschappelijke publicatie.

Kweek aan land van mariene en zoetwater kweek gaat uit van gelijke uitgangsmaterialen en randvoorwaarden (water, voer, pootvis, reststromen) . Er is mede aandacht voor optimalisatie van fokkerij- en selectieprogramma’s. Om de perspectieven van fokkerij optimalisatie, economische en milieu impact zichtbaar te maken richt een PhD zich op de koppeling van deze factoren. Dit vormt de basis om vanuit het uitgangsmateriaal (ouderdieren) richting te geven aan de gewenste economische en milieu impact. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van eerder ontwikkelde modellenmodellen (Life Cycle Assessment). De geëvalueerde modellen zijn gereed voor verdere toepassing. Er zijn een tweetal wetenschappelijke papers ontwikkeld, die de effecten van fokkerijprogramma’s op economische en milieu impact evalueren.

Naast aquacultuur gerelateerde activiteiten richt DMP zich op het “oogsten” van grondstoffen uit zee, denk hierbij aan chemicaliën, fosfaten, metalen, olie, eiwitten. Eiwitfracties die nog onbenut zijn hebben specifieke aandacht, mede doordat in 2013 tot een aanlandplicht voor visserijschepen is besloten. Dit vormt een basis voor nieuwe grondstoffen voor aquacultuur (inhoudsstoffen en eiwitten) en een potentiele nieuwe industriële tak. Vanuit DMP zijn samenwerkingsverbanden tussen WUR partijen geïnitieerd.. Dit heeft zich vertaald in nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingsperspectieven voor duurzame mariene productie. Hiertoe is kennis vanuit gevaloriseerd om ook internationaal de ambities te kunnen ontwikkelen. Wat heeft geleid tot de ontwikkeling van onderdelen van een Total Quality Management tool (incl LCA, HACCP, reductie reststroom) voor visserij innovaties.

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1031/12/13

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.