Data stewardship (KB-33-012-011)

  • van der Geest, Lonneke (Project Leader)

Project: EZproject

Project Details

Description

Data Stewards stimuleren RDM bewustzijn en de betrokkenheid van de collegas bij de uitvoering van de RDM. Ze faciliteren RDM werkprocessen en dragen bij aan de implementatie van de data management policy. 

Research Data Management

Data Management is een algemene term die de organisatie, structuur en wettelijke aspecten van gebruikte of gecreëerde data van een onderzoeksproject aanduidt. Het is belangrijk dat data goed beheerd wordt omdat ze vaak een langere levensduur hebben dat het onderzoeksproject waarin ze gecreëerd zijn. Onderzoekers kunnen verder werken met de data nadat de financiering gestopt is, vervolgprojecten kunnen de data analyseren of data toevoegen, en andere onderzoekers kunnen de data hergebruiken.

Data Steward rol

Het doel van dit project is de identificatie en ontwikkeling van expertise ter ondersteuning en borging van smart access en data interoperability. Er wordt een voorstel uitgewerkt over de rol van een Data Steward binnen de WUR. Speciaal m.b.t. de identificatie en ontwikkeling van expertise op het gebied van ondersteuning, het organiseren van toegang tot gegevens en de uitwisselbaarheid van gegevens (e.g. FAIR data). Ook de organisatorische vereisten voor DS activiteiten zijn geïnventariseerd.

Netwerk en training

In het eerste jaar zijn 120 (potentiele) DSs geïdentificeerd en daarvan zijn 60 samen gekomen in een door het project georganiseerde netwerkbijeenkomst. Hier is gestart met het samenwerken tussen Data Stewards die elkaar op de netwerkbijeenkomst hebben ontmoet. Subgroepen van dit netwerk zullen het komende jaar werken aan het definiëren van de rol van een DS, de trainingsbehoeften e.d. De ervaringen van de eerste data-carpentry-cursus zullen worden gebruikt bij het bepalen van verdere opleidingsactiviteiten en de mogelijkheden van een stage zal worden onderzocht. De komende jaren zullen de DSs op de hoogte worden gehouden van nieuwe ontwikkelingen m.b.t. de rol van een DS, opleidingsmogelijkheden, WUR data policy, RDM technieken, e.d. via netwerkbijeenkomsten en andere communicatievormen.

 

StatusFinished
Effective start/end date1/06/1831/12/18