Project Details
Description
Er is een groeiend maatschappelijk besef dat onze huidige lineaire productiesystemen niet duurzaam zijn. De ontwikkeling van circulaire strategieën, inclusief het opwaarderen van bijproducten en zijstromen, is essentieel voor een toekomstige duurzame circulaire biobased samenleving. De voortdurende circulaire transitie kent echter nog veel onbekende factoren.
Veel onderzoeksprojecten bij WUR richten zich op bepaalde aspecten van circulariteit, bijvoorbeeld of het mogelijk is om aan het einde van de levensduur van een product te recyclen of dat bepaalde reststromen van de landbouw kunnen worden gebruikt om fossiele grondstoffen te vervangen. Er wordt echter veel minder aandacht besteed aan de effecten, zowel positief als negatief, die circulariteit heeft door hergebruikte of gerecyclede stromen terug te brengen in het landbouwsysteem. Daarom is het specifieke doel van dit KB-project om een overkoepelende en holistische benadering te hanteren om de potentiële duurzaamheid en effecten (risico's en voordelen) van hergebruik, terugwinning en recycling van biobased en agrarische reststromen en producten te beoordelen. Op deze manier kunnen we leren hoe we biobased circulaire systemen kunnen omdenken om de ontwikkeling van circulair ontwerp vanaf het begin te bevorderen en te zorgen voor passende end-of-life-oplossingen voor het veilige gebruik van producten in onze toekomstige agro-ecologische en voedselsystemen.
Dit KB-onderzoek begint met een inventarisatiefase waarin de onderzoekers van de verschillende Wageningen Research instituten samen twee casussen definiëren die in detail moeten worden onderzocht. Literatuurstudies zullen helpen om kennislacunes te definiëren en de mogelijke instrumenten en experimenten te identificeren die nodig zijn om de kennislacunes te overbruggen. Deze twee casussen zullen worden gebruikt om concrete voorbeelden te geven en om de gegevens en kennis te verkrijgen die nodig zijn om instrumenten en methoden te evalueren en te ontwikkelen om de potentiële voor- en nadelen (inclusief potentiële risico's) als gevolg van het (her)gebruik van zijstromen en end-of-life producten te beoordelen. De inzichten en kennis die met dit multidisciplinaire team worden opgedaan, zullen worden gebruikt om opties te identificeren voor het ontwerpen van toekomstige duurzame, safe-by-design circulaire en regeneratieve biobased productiesystemen (soil-to-soil).
Status | Active |
---|---|
Effective start/end date | 1/01/25 → 31/12/28 |
LVVN programmes
- KB-51 Biobased & Circular society
- Kennisbasis onderzoek (KB)