AF17038 Snelle on-site methoden voor voedselveiligheid en authenticiteit (BO-64-001-006, BO-46-002-024)

Project: EZproject

Project Details

Description

Het project is opgebouwd uit vijf bedrijvenconsortia (werkpakketten, WP), die verschillende uitdagingen in on-site meten aanpakken.

WP1, On-site methode voor testen op allergenen

Doel: Aanbieders van verpakte levensmiddelen moeten op het etiket informatie verstrekken over het voorkomen van allergenen. Sinds december 2014 moeten ook aanbieders van onverpakte levensmiddelen allergeneninformatie over hun producten verstrekken. Het doel van het project is het ontwikkelen van multiplex antilichaam-gebaseerde striptesten, waarmee ook aanbieders van onverpakte voeding, bijvoorbeeld horeca ondernemers, in de productielijn of naast het bord, hun producten op de aanwezigheid van allergenen kunnen testen.

Partners: Sodexo B.V., Marfo B.V., Bon Bon party service B.V., Nutrilab B.V., De Poort van Kleef B.V., R-Biofram AG

 

WP2, DNA-gebaseerde on-site detectie van allergenen

Doel: Er is behoefte aan een breed panel aan snelle en betrouwbare DNA testen voor de multiplex detectie van DNA regios die coderen voor allergenen, als ook voor de detectie van plant- en diersoorten die allergie kunnen veroorzaken. Voor dit project worden methoden ontwikkeld voor detectie van vissoorten en visallergenen met behulp van draagbare Nanopore sequencing.

Partner: BaseClear B.V.

 

WP3, Authenticiteit van kruiden

Doel: Kruiden en specerijen zijn relatief dure producten met complexe handelsketen. Het is technisch eenvoudig om authentieke producten (deels) te vervangen door goedkope grondstoffen, zeker wanneer het gemalen producten betreft. Handelaren en retailers hebben behoefte aan een snelle, on-site spectroscopische methode om de echtheid van kruiden en specerijen te toetsen. In dit project wordt een (draagbare) spectroscopische (o.a. NIR) methode ontwikkeld om voor een aantal specerijen authentiek van frauduleus te kunnen onderscheiden

Partners: Nedspice, Catz International B.V., Verstegen Spices & Sauces B.V., Vinoscent B.V., J.S. Polak Koninklijke specerijenmaalderij B.V., McCormick Foods (UK) Ltd, Nutrilab BV.

 

WP4, On-site detectie van antiparasitica in melkproducten

Doel: Antiparasitica zijn antiwormmiddelen en middelen tegen ecto-parasieten. Een aantal antiparasitica zijn toegelaten voor (melkgevend) rundvee en voor enkele stoffen zijn maximale residu limieten in melk vastgesteld. In dit project wordt een multiplex methode ontwikkeld voor het on-site meten (bijvoorbeeld voor gebruik op de melkwagen) van meerdere antiparasitica tegelijk.

Partner: Qlip B.V.

 

WP5, Effectieve monitoring en datafusie.

Doel: On-site meten vraagt om een nieuwe manier van bemonstering en inrichting van de datastructuur. In dit project wordt een vergelijking gemaakt in de kostenefficiëntie van lab gebaseerde of on-site technieken. Daarnaast wordt in dit WP onderzocht hoe de diverse data, die in WP3 gegenereerd worden, samengebracht kunnen worden om tot een vroegtijdige signalering van een voedselveiligheidsgevaar of authenticiteitsprobleem te komen. Hiervoor zal gebruikgemaakt worden van Bayesiaanse Netwerken.

Partners: Nedspice, Catz International B.V., Verstegen Spices & Sauces B.V., Vinoscent B.V., J.S. Polak Koninklijke specerijenmaalderij B.V., McCormick Foods (UK) Ltd.

StatusActive
Effective start/end date1/01/1831/12/21

Research Output

Toward on-site food authentication using nanopore sequencing

Voorhuijzen-Harink, M. M., Hagelaar, R., van Dijk, J. P., Prins, T. W., Kok, E. J. & Staats, M., 30 Jun 2019, In : Food Chemistry: X. 2, 100035.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Open Access
1 Citation (Scopus)

Activities

  • 2 Oral presentation

Rapid DNA methods: the silent revolution that is steadily taking place

E.J. Kok (Speaker)

5 Nov 2018

Activity: Talk or presentationOral presentation