AF15206 ProMuscle in de Praktijk (BO-46-002-001, BO-24.06-001-010)

  • Doets, Esmee (Project Leader)

Project: EZproject

Project Details

Description

De uitkomst is een innovatief programma dat wetenschappelijk aantoont dat krachttraining met daarop afgestemde eiwitrijke voeding, uitgevoerd en begeleid door reguliere professionals:

  1. fysiek functioneren van kwetsbare ouderen significant verbetert;
  2. positief gewaardeerd wordt door kwetsbare ouderen;
  3. duurzaam uitgevoerd kan worden in de praktijk;
  4. kosteneffectief is d.w.z. dat de baten in termen van verbetering van functioneren en reductie van zorgkosten opwegen tegen de investering

Het project draagt bij aan de verbetering van fysiek functioneren van ouderen en draagt hiermee bij aan zelfredzaamheid, zelfstandigheid en kwaliteit van leven wat een vermindering van de zorgvraag tot gevolg heeft. Daarnaast draagt dit programma bij aan het optimaliseren van de zorg door nieuwe kennis over voeding en beweging te integreren in de werkwijze van zorgorganisaties.

Nederland kan vooroplopen met producten en programmas die gericht zijn op de doelgroep ouderen, wat sterk kan bijdragen aan het marktaandeel van de Nederlandse Agri&Food sector in het groeiende ouderenvoedingssegment.

Dit project leert 1) hoe wetenschappelijke kennis (efficacystudie) vertaald wordt naar de praktijk (effectiveness-studie); hoe kunnen zorgorganisaties en zorgprofessionals het programma in hun organisatiestructuur en werkwijze integreren, waarbij de effectiviteit behouden blijft en 2) hoe kosteneffectiviteitsstudies uitgevoerd worden in de praktijk waarbij niet alleen het perspectief van de gezondheidszorg, maar ook het maatschappelijk perspectief wordt meegenomen.

Projectpartners: Achmea, FrieslandCampina, Innopastry,  St. Alliantie Voeding Gelderse Vallei, Wageningen University & Research.

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1631/12/19