Project Details
Description
DISAC is een privaat-publieke samenwerking die bestaat uit twintig industriële partijen en vier kennisinstellingen.
Binnen het project wordt ook een communicatiestructuur tussen sensoren en landbouwmachines ontwikkeld. Gewasbewerkingen, oogstmomenten en beweiding kunnen zo plaats-specifiek en real-time worden aangepast aan de omstandigheden. Ook bewaring en de verwerking van producten kunnen zo beter gestuurd worden.
Wat levert het op?
Het DISAC-project moet leiden tot:
- Hoger financieel rendement door hogere opbrengsten en een betere gewaskwaliteit
- Duurzamere productie door een lagere milieubelasting (minder gebruik van water, energie en chemicaliën en beter benutten van mineralen)
- Hogere voedselproductie
- Efficiënte en transparante productieketens
Kwantitatieve resultaten zijn: 10% opbrengstverbetering en kwaliteitsstijging en 20% minder gebruik van energie en agro-chemicaliën.
Eindgebruikers stellen prioriteiten
Er is gekozen voor een technology pull-aanpak, waarbij eindgebruikers de prioriteiten stellen. De verschillende deelprojecten binnen DISAC zijn geselecteerd door deskundigen van de betrokken ketenpartijen.
- N-sensing: Prototype ontwikkeling en toetsen van een nieuwe sensoriek en agro-economische N-adviesmodules voor het GrasMaïs-Signaal (zuivelketen project).
- E-pieper: Optimalisatie van kwaliteit in de keten door gebruik te maken van e-pieper multi-sensor en data-infrastructuur (akkerbouw-keten project).
- Connectivity & Interoperability tussen sensoren, decision support modules en machines verbeteren op een wijze dat de data-infrastructuur robuust en veilig is (IoT - DSS - mechanisatie project).
Planning 2018:
In het N-Sensing deelproject worden sensoren verder ontwikkeld voor bepaling stikstof in de bodem en het gewas. Tevens wordt een N-bemesting adviesmodule ontwikkeld.
In het E-Pieper deelproject wordt in 2018 en verder een dashboard ontwikkeld waarmee telers bodem, gewas en klimaatdata in beeld hebben en daarop gewas- en bewaarmanagement sturen.
In het Connectivity deelproject wordt aan twee use cases gewerkt. Use case 1 is detectie van onkruidhaarden met drones in combinatie met technologie voor plaats-specifieke bestrijding. Use case 2 is variabel doseren van N-meststoffen in grasland o.b.v. sensorbeelden.
Status | Finished |
---|---|
Effective start/end date | 1/01/17 → 31/12/20 |