AF-16161 1H4F Risk-based monitoring (BO-63-001-013, BO-47-001-025, BO-22.04-008-013)

Project: EZproject

Project Details

Description

de aanleiding

 

Toxoplasmose en Trichinellose worden wereldwijd gezien als belangrijke parasitaire zoönosen. Beheersing van risicos van Toxoplasma en Trichinella is nodig: beiden worden door EFSA aangegeven als risico voor de volksgezondheid in Europa. Rauw of onvoldoende verhit varkensvlees kan voor beiden een bron van infectie zijn. De risicofactoren op varkensbedrijven zijn voor beide parasieten grotendeels hetzelfde. Er is geen methode voor monitoring van Toxoplasma infecties op varkensbedrijven. Momenteel is er vanuit de EU een verplichte controle voor Trichinella, waarbij elk karkas in Nederland wordt getest op Trichinella. Recentelijk is de EU verordening aangepast (EC Richtlijn nr 1375/2015) en is het mogelijk om op controlled housing bedrijven een risk-based monitoring uit te voeren gebaseerd op audits en karkascontrole voor risicodieren in non controlled housing. De verplichte risk-based monitoring voor Trichinella en de overeenkomsten in risicofactoren voor Trichinella en Toxoplasma op varkensbedrijven maken het interessant om een kosteneffectief gecombineerde risk-based monitoring te ontwikkelen voor Toxoplasma als Trichinella op varkensbedrijven.

 

 

 

het doel

 

Doel is het ontwikkelen van een gecombineerde risk-based monitoring voor Toxoplasma en Trichinella infecties in varkens.

 

 

 

de vernieuwing/innovatie

 

  • Een      risk-based monitoringssysteem voor beheersing van Toxoplasma/Trichinella      infecties op varkensbedrijven, en hierdoor hopelijk lagere kosten voor een      uiteindelijk veiliger product.
  • Kennis      over interventies, beheersing en vermindering van Toxoplasma infecties op      varkensbedrijven.
  • Berekening      van de kosten van de Toxoplasma/Trichinella interventies en monitoring op      varkensbedrijven en vergelijking met kosten bestaande monitoring.
  • Berekening      gezondheidswinst door interventies op varkensbedrijven van de humane      ziektelast Toxoplasma.

 

 

 

de beoogde impact voor de sector, de wetenschap en de maatschappij

 

Een risk-based monitoring van Toxoplasma en Trichinella betekent (apart of gecombineerd):

 

  • Voor      de sector, dat deze zo een bijdrage levert aan productie van gezond en      veilig voedsel op een kosteneffectieve manier.
  • Voor      de wetenschap, dat er nieuwe inzichten worden verworven over het beheersen      van Toxoplasma en Trichinella infecties inclusief kosten en baten van      gecombineerde beheersing en monitoring.
  • Voor      de maatschappij, dat risicos op een infectie met Toxoplasma en      Trichinella op een goede en effectieve manier beheerst worden.

 

StatusActive
Effective start/end date1/01/1731/12/20

Research Output

Association between within-herd seroprevalence and risk factors for Toxoplasma gondii in fattening pigs in the Netherlands

Eppink, D. M., Bouwknegt, M., Oorburg, D., Urlings, H. A. P., van Asseldonk, M., van Wagenberg, C., Krijger, I. M., Van der Giessen, J. W. P., Swanenburg, M. & Wisselink, H. J., Oct 2018, Annual General Meeting of the European College of Veterinary Public Health, "Fading of the HACCP after four decades: new trends in VPH for food safety ", Perugia, 17th-19th October 2018: Proceeding of the Annual scientific conference of the ECVPH 2018. Goga, B. C. & Iulietto, M. F. (eds.). p. 40-40

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingAbstract

Open Access

Toxoplasma gondii at pig farms in the Netherlands: a case-control study

Heijltjes, J., Oorburg, D. & Wisselink, H. J., Oct 2017, Lelystad: Central Veterinary Institute.

Research output: Book/ReportReportProfessional

Using serological monitoring, internet-based feedback and on-farm auditing to improve Toxoplasma gondii control at Dutch pig farms

Oorburg, D., Eppink, D., Heijltjes, J., Bouwknegt, M., Urlings, B., van der Giessen, J., Krijger, I., Mul, M., Swanenburg, M. & Wisselink, H. J., Aug 2017, 12th International Symposium on the Epidemiology and Control of Biological,Chemical and Physical Hazards in Pigs and Pork - Proceedings Book, Foz doIguaçu, august 21-24, 2017. Embrapa, p. 201-201

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingAbstract

Open Access