AF-16127 Assessment glycaemic model (BO-46-002-028, BO-24.06-001-016)

Project: LNV project

Project Details

Description

In dit project is de hypothese dat baby-voeding met een hoge glycemische index de cardio-metabole gezondheid op latere leeftijd verslechterd en dat het lichaam geprogrammeerd wordt richting hart- en vaatziekten en diabetes.

Hiertoe werden, op 3 weken gespeende Göttingen minivarkens gedurende 9 weken gevoerd met experimentele diëten die ofwel hoog ofwel laag waren met betrekking tot de bloedglucoserespons na het voeren (de glycemische index). In de periode daarna werden de minivarkens gevoerd met een standaard laag vet, laag suiker, laag cholesterol varkensbrok (tot 26-weekse leeftijd) en daarna werden de minivarkens gevoerd met een energierijk voer, hoog in vet, suiker en cholesterol (tot 52-weekse leeftijd). De cardio-metabole gezondheid van de minivarkens werd gedurende de studie bepaald middels metingen van bloedglucose, bloedinsuline, bloedvetten (triglyceriden), LDL en HDL cholesterol, insulinegevoeligheid (middels de hyperinsulinemische clamp techniek), insulinesecretie (middels de hyperglycemische clamp techniek), de intra-arteriele bloeddruk (systolische, diastolische en gemiddelde bloeddruk) en de hartslagfrequentie. Op orgaanniveau worden de eilandjes van Langerhans van de pancreas onderzocht (de insuline-producerende B-cellen) en het endotheel van de aorta wordt onderzocht op vetstapeling (beginnende atherosclerose). De lichaamssamenstelling met betrekking tot spiermassa en vetmassa wordt gekwantificeerd.

De analyses van bloed- en weefselmonsters zijn momenteel gaande, de uitwerking van de resultaten vindt plaats gedurende 2019.

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1731/12/19