1-3A-2 WASTEXCEL/Bio2HIghTex (KB-34-009-002)

Project: EZproject

Project Details

Description

In het regionale project Bio2HighTex werkt Wageningen Food & Biobased Research samen met partners uit de textielketen aan mogelijkheden om het gebruik van fossiele grondstoffen (aardolie) terug te dringen en gezamenlijk duurzame innovatieve productoplossingen te realiseren. Dankzij deze samenwerking kunnen producten op basis van natuurvezels en/of gerecyclede vezels zoals confectie, geotextielen en bouwmaterialen ontwikkeld worden. Dit project levert kansen op voor de regionale economie in Oost-Nederland.

In de EU wordt jaarlijks meer dan 6 miljoen ton textiel afgedankt. Hoewel voor textiel op basis van mono-materialen recycling technologieën beschikbaar zijn, is het recyclen van textiel op basis van gemengde materialen nog een uitdaging. In 2016 heeft WUR een verkennend onderzoek verricht naar de mogelijkheden voor hergebruik van textielafval voor de productie van nieuwe grondstoffen, bij voorkeur voor hergebruik in textielproductie. Uit deze verkenning bleek het grote maatschappelijke belang om een beter, hoogwaardiger alternatief te vinden voor de huidige verwerking van het textielafval en mogelijke productie van meer duurzame textiel.

Uniek aan het project Bio2HighTex is dat de werelden van agrovezelgrondstoffen (hennep en vlas) en high-tech textieltechnologie samenkomen en elkaar versterken met als doel nieuwe, duurzame materialen te ontwikkelen.

StatusActive
Effective start/end date1/01/1931/12/20

Research Output

Method for removal of polyurethane fibres from a fabric or yarn comprising polyurethane fibres and cellulose-based fibres

Van Dam, J. E. G., Knoop, J. R. I. & Van Den Oever, M. J. A., 25 Jun 2020, Patent No. WO2020130825, Priority date 20 Dec 2018, Priority No. NL20182022268

Research output: PatentOther research output

Open Access