Zelfs van een fruitvliegje is een robot gemaakt

Press/Media: Expert CommentOther

Description

Ze vliegen rond jouw appels en peren. Geen fruitschaal is veilig voor deze kleine beestjes. De meeste mensen zijn fruitvliegjes liever kwijt dan rijk. Maar onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Wageningen zijn juist geïnspireerd door dit piepkleine vliegje. Ze ontwikkelden een vliegende robot, die is geïnspireerd op de vlucht van de fruitvlieg. In Vroege Vogels laat onderzoeker Florian Muijres het mini robotje zien.

Robot doet fruitvliegje na

 

Een ingenieuze vlieger

De fruitvlieg zweeft in je gezichtsveld en geïrriteerd probeer je hem weg te slaan. Maar, dat lukt niet altijd. Wat blijkt namelijk: de fruitvlieg is een behoorlijk ingenieuze vlieger. "Om gevaar te ontwijken maakt hij handig gebruik van aerodynamische krachten. Zo raakt de vlieg niet uit balans en kan hij razendsnel wegvliegen", aldus Florian Muijres, onderzoeker van de leerstoelgroep Experimentele Zoölogie van Wageningen University & Research.

Muijres ontdekte dit samen met onderzoekers van TU Delft. Ze lieten de manoeuvres van fruitvliegen uitvoeren door een op insecten geïnspireerde vliegrobot, de DelFly Nimble. Deze nieuwe aan de TU Delft ontwikkelde robot heeft een spanwijdte van 33 cm en flappende vleugels. Hij kan zweven, alle richtingen uit vliegen en kan net als fruitvliegen behendige trucs uitvoeren.

Period28 Oct 2018

Media contributions

1

Media contributions