Vis wordt vegetarisch

Press/Media: Expert CommentOther

Description

Vis wordt vegetarisch

Het voer om vis kweken wordt vaker plantaardig.

Sinds 2014 wordt er meer kweekvis gegeten dan wilde vis. De viskweeksector groeit wereldwijd jaarlijks met 7 procent. Dit vereist een verdubbeling van de productie van visvoer voor 2020. Visvoer bestaat deels uit vismeel en –olie dat is gemaakt van sardienen en ansjovis. ‘ Om te voorkomen dat we de zee leeg vissen en dat er toch voldoende visvoer is, vindt er een verschuiving plaats van dierlijke naar plantaardige eiwitbronnen’, zegt Johan Schrama, visonderzoeker bij Wageningen University & Research.

In Amerika is het al gelukt om regenboogforel te laten groeien op een dieet van afgekeurde cashew- en amandelnoten. De vissen groeiden net zo hard. In Wageningen kijken onderzoekers of algen en wieren de eiwit- en vetbehoefte van tilapia en meerval kunnen dekken. Ze proberen ook reststromen uit de voedingsindustrie in te zetten als visvoer. Hierbij kijken ze onder meer hoe de vezels uit plantaardige biomassa de spijsvertering van de vis beïnvloeden. Ze onderzoeken ook of een eiwitrijk bijproduct van de productie van biodiesel voedingswaarde heeft voor de vis.

Ander potentiele bron is slachtafval van kippen en varkens. ‘Dat is meer voor langere termijn, want de Europese regelgeving is erg streng. Rundereiwit blijft verboden in visvoer, sinds de gekkekoeienziekte in de jaren tachtig. Verenmeel mag wel’, zegt Schrama. – PdJ

Bron: Wageningen Universiteit

Period1 Dec 2016

Media coverage

1

Media coverage

  • TitleVis wordt vegetarisch
    Media name/outletEOS maandblad over wetenschap in samenwerking met Scientific American
    Date1/12/16
    PersonsJohan Schrama