Mycorrhiza’s toepassen bij aardbei is veelbelovend (interview van Tijs Kierkels met Joeke Postma)

Press/Media: Research

Description

Onderzoekster Joeke Postma van Wageningen UR:

‘Mycorrhiza’s toepassen bij aardbei is veelbelovend’

Opbouw van bodemweerbaarheid bij teelt op substraat staat volop in de belangstelling. Mycorrhiza’s – nuttige schimmels die in symbiose leven met de wortels – kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Het komt wel erg nauw; niet alle mycorrhiza’s zijn geschikt. Onderzoekster Joeke Postma van Wageningen UR is er in geslaagd wortels van aardbeien te koloniseren met Rhizophagus irregularis. Tegelijkertijd nam de aantasting door ziekteverwekker Phytophthora met de helft af.

Het ging om onbewortelde stek (hangstekken) die in schone potgrond werden gezet, waarin dus bij aanvang van de teelt nauwelijks bodemleven aanwezig was. Kolonisatie met een andere mycorrhiza-soort (Glomus etunicatum) was niet succesvol. “Dat laatste kan gewasafhankelijk zijn”, vertelt ze. “We kunnen niet één-op-één het verband leggen tussen de nuttige schimmel en de afname van de aantasting door Phytophthora (in vergelijking met de controle); daarvoor hebben we te weinig proeven gedaan. Maar het resultaat is zeer opmerkelijk. We willen graag hiermee verder; er is nog weinig bekend over mycorrhiza’s in de aardbeienteelt.”
Als mogelijk vervolg ziet ze een samenwerking tussen telers en onderzoek en eventueel leveranciers van mycorrhiza’s en substraten. “Het gaat er dan om in de praktijk te meten wat de kolonisatiegraad is en of het effect heeft op weerbaarheid. Ook een interessante vraag is of de nuttige schimmel niet door bestrijdingsmiddelen wordt gedood.”

Tijs Kierkels

Period15 Jan 2015

Media coverage

1

Media coverage