Gemeenten negeren afspraken tegen luchtvervuiling en vinden lucht al 'schoon genoeg'

Press/Media: Expert CommentOther

Description

Maatregelen zijn schoner vervoer, bouwmachines met minder uitstoot, schonere bedrijven, minder uitstoot door landbouw en minder overlast door houtstook.

De geringe belangstelling is een gemiste kans, zegt de Wageningse hoogleraar luchtkwaliteit Maarten Krol. De laatste decennia is de luchtkwaliteit in Nederland er flink op vooruit gegaan. ,,Maar er is nog veel winst te halen om de gezondheid van mensen te verbeteren.”

Maar hij snapt het wel. ,,Bij veel gemeenten ontbreekt de kennis en menskracht om met dit akkoord aan de slag te gaan. En het kost ze geld.”
‘Gezonde longen van levensbelang’

Krol vindt het akkoord een mooi initiatief, maar te vrijblijvend. ,,De regie wordt neergelegd bij provincies en gemeenten, maar de minister kan deelname niet afdwingen.”

In eerste instantie is het akkoord vooral besproken met grote gemeenten die kampen met extra luchtvervuiling, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in een reactie. ,,Alle gemeenten kunnen zich later dit jaar alsnog aanmelden en als volwaardige deelnemer meedoen.”

Period20 Feb 2020

Media contributions

1

Media contributions