Galapagos tomaat bron van resistentie tegen insecten

Press/Media: ResearchOther

Description

Een wilde tomaat van de Galapagos eilanden blijkt een brede resistentie tegen verschillende soorten insecten te kennen. Het is een nauwe verwant van de cultuurtomaat. Daarom zal inkruisen van deze resistentie gemakkelijker verlopen dan het geval was bij al eerder bekende wilde resistenties, verwachten Wageningse onderzoekers.

Period15 Mar 2018

Media coverage

1

Media coverage

 • TitleGalapagos tomaat bron van resistentie tegen insecten
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletHortiNext
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date15/03/18
  DescriptionEen wilde tomaat van de Galapagos eilanden blijkt een brede resistentie tegen verschillende soorten insecten te kennen. Het is een nauwe verwant van de cultuurtomaat. Daarom zal inkruisen van deze resistentie gemakkelijker verlopen dan het geval was bij al eerder bekende wilde resistenties, verwachten Wageningse onderzoekers.

  Cultuurtomaten zijn opvallend veel minder opgewassen tegen insecten dan veel wilde soortgenoten. Die weerbaarheid berust vaak op zogenaamde secundaire metabolieten: dat zijn chemische stoffen die niet direct zijn betrokken bij groei, ontwikkeling of voortplanting, maar een andere rol in de plant vervullen. Een flink aantal daarvan is betrokken bij de afweer tegen ziekten en plagen. Bij de veredeling van tomaten zijn nogal wat van deze stoffen verdwenen. De veredelaar heeft in het verleden de nadruk gelegd op productie, uiterlijk en smaak en zo – vaak onbedoeld – bezuinigd op de weerbaarheid. Een tomaat die veel secundaire metabolieten aanmaakt, groeit minder snel en bovendien smaken veel van deze stoffen bitter.
  Producer/AuthorTijs Kierkels
  URLhttps://hortinext.nl/galapagos-tomaat-bron-resistentie-insecten/
  PersonsB. Vosman, Ric de Vos, Henriette van Eekelen