De CO2-uitstoot nam fors af in Amsterdam door de lockdowns. Klinkt bemoedigend, maar schijn bedriegt

Press/Media: ResearchPopular

Description

ijdens de lockdown in 2020 nam de CO2-uitstoot in het centrum van Amsterdam met 40 procent af, blijkt uit nieuw onderzoek. Dat klinkt bemoedigend, maar schijn bedriegt. Op wereldschaal was er amper sprake van een CO2-dip.

De coronamaatregelen in 2020 hadden een groot effect op de CO2-uitstoot in de binnenstad van Amsterdam. De emissies in het hoofdstedelijke centrum namen tijdens de eerste lockdown met 40 procent af, zo blijkt uit internationaal onderzoek van onder meer Wageningen University & Research (WUR).

 

Een teruggang die bovendien langer aanhield dan in bijvoorbeeld Basel, Helsinki of Florence. Ook in oktober 2020, na een paar maanden zonder al te strenge coronamaatregelen, bleef de CO2-uitstoot nog ruim achter bij het normale niveau. “Vermoedelijk omdat het aantal toeristen nog fors lager lag”, verduidelijkt WUR-onderzoeker Gert-Jan Steeneveld.

Meetlocaties

De Amsterdamse meetmast staat middenin het centrum: op het dak van een hotel op het Muntplein. “De mast meet de uitstoot tot ongeveer 500 meter afstand. Dat is in Amsterdam vooral binnenstedelijk gebied.” Die meetlocatie speelt mee bij het feit dat er ook ten opzichte van andere Europese steden sprake was van een forse vermindering.

 
Period9 May 2022

Media contributions

1

Media contributions